Ampumaurheilu Suomessa

Ampumaurheilu vetää harrastuksena mukaansa kaiken ikäisiä. Perheen mukana harrastuksen pariin pääsevät lapset jo viisivuotiaista alkaen – yläikärajaa ei ole. Ammuttaessa testataan tarkkuutta monella eri tavoin, mutta valmennus lajiin käsittää monia tekijöitä, joista on harrastajalle hyötyä muuallakin kuin ampumaradalla. Jos kilpailu maistuu, voit kehittää taitosi aina olympialaisiin asti.

Harrastuksen pariin pääsee parhaiten liittymällä ampumaurheiluseuraan. Niiden kautta aukeaa mahdollisuus ohjaukseen, ampumaratoihin ja aseisiin sekä kaveriporukkaan. Seuroista voit jatkaa muihin lajin harrastuspiireihin tai vaikkapa ammattimaiseen aseen käsittelyyn, kuten poliisin, armeijan tai joissain tapauksissa vartioston tehtävissä.

Metsästysammunta on yksi ammuntaurheilun laji – Suomessa on yhä myös ammattimaisesti toimivia metsästäjiä.

Aseista ollessa kysymys turvallisuus ja lakimääritteiset ehdot muodostavat vakavan, mutta tärkeän osan urheilua. Määräyksiä on noudatettava kirjaimellisesti. Aseiden käsittely siis kouluttaa vastuuntuntoa sekä keskittymistä. Aktiiviharrastajia löytyy Suomesta noin 15 000, joiden käytössä on yli 2 000 hyvin varustettua ampumarataa.

Ampumalajeja voidaan jakaa sen mukaan, millä ammutaan, mitä ammutaan ja missä asennossa. Harjoittelu usein aloitetaan ilmakiväärillä tai -pistoolilla. Maalina voi olla liikkuva maali tai paikoillaan seisova taulu. Tarkkuutta mitataan joko yksittäislaukauksin tai sarjalaukauksittain. Suosittuja muotoja ovat nykyisin kasa-ammunta sekä siluettiammunta.

Ampuma-asentona voi olla makuu-, pysty- tai polviasento. Kasa-ammunta suoritetaan istuen aseen ollessa tuettuna pöytää vasten.

Suomen vaikuttava metsästyskulttuuri on edesauttanut ampumahiihdon suosiota. Tämä on voimia ja kykyä vaativa laji, jossa suomalaiset ovat menestyneet kansainvälisesti suhteellisen mainiosti.