Heittokalastus

Virveli kuuluu heittokalastuksen yleisimpiin kalastusvälineisiin. Sen käyttö on yksinkertaista, se on kevyt ottaa mukaan eivätkä perusvälineet eivät maksa paljoa. Virvelöintiä voi harrastaa niin rannalta kuin veneestäkin ja sille löytyy käyttöä niin järvellä, jokien rannoilla kuin merelläkin.

Suomessa virvelin käyttö rajoittuu pääasiallisesti kesäkuukausiin, ellet sitten halua harjoitella pelkästään heittotekniikkaa avoveden aikaan myös kylmillä. Vavan tarkoituksena on lingota viehe kauas heittopaikasta. Viehettä heitettäessä on vapaan saatava tarvittava määrä jännitettä ja energiaa – suuntaakin olisi toki hyvä pystyä hallitsemaan, jotta vältyttäisiin yhteenotolta naapurin kanssa. Kaisloihin takertunut koukku on yksi virvelöinnin harmistuttavista takaiskuista. Oksaiset tai muuten törkyiset järven pohjat eivät nekään ole ihanteellisia virvelille. Tuulisella ilmalla on hyvä olla myötätuulen puolella, sillä keveä viehe voi käydä vaikka omaan niskaan.

Siiman paksuuteen on kiinnitettävä huomiota. Liian ohut siima katkeaa yleensä juuri väärällä hetkellä ja menetät saaliin tai ainakin vieheesi. Vanha harpaantunut siima on myös petollinen, vaikka se olisi paksuakin. Tarkista siiman kunto ajoittain ainakin solmukohdista.

Vavan jousto on suhteessa vieheen painoon ja siiman paksuuteen. Vapaan on yleensä merkitty viehesuositus. Valitse siiman paksuus ottaen vieheen paino huomioon: näin saat parhaat heittotulokset, eikä siima pääse katkeamaan lennossa. Ohuilla siimoilla viehe lentää pidemmälle, vaikkakin lyhyet eli vajaat 20 metrin heitot ovat pitkiä kiskauksia tarkempia. Jos olet innostunut virvelöinnistä, niin varusteita kerääntyy väkisinkin vuosi vuodelta enemmän. Virvelien kesätarjoukset ovat lehtien vakiomainoksia.