Hirvi kaadettu – mutta mitä seuraavaksi?

Metsästäjän taidot eivät lopu saaliin kaatamiseen. Jos metsälle lähdetään hakemaan lihaa, on pyydystäjän ammattitaitoisesti tiedettävä mitä kaatuneelle eläimelle, esimerkiksi hirvelle, on tehtävä heti ampumisen jälkeen. Ruhon käsittely ja siihen kulunut aika vaikuttaa ratkaisevasti lihan laatuun ja sen käsittely ominaisuuksiin. On toimittavan nopeasti, hygieenisesti sekä mukana on oltava oikeat työkalut.

Ensin on toimitettava veren laskeminen, eli pistäminen, jolloin veri poistetaan lihasta. Pistäminen suoritetaan terävällä, puhtaalla puukolla katkaisemalla hirven kaulasuonet.

Hirven suolistossa on monia lihaa pilaavia bakteereja. Siksi hirven vatsaontelon elimet on poistettava mahdollisemman pian kaadon jälkeen, etenkin jos ammuttaessa on osuttu suolistoon. Suolistaminen aloitetaan irrottamalla henki- ja ruokatorvi mahdollisimman ylhäältä. Eläin käännetään selälleen ja avataan sen vatsanahka rintalastasta takajalkojen väliin. Seuraavaksi avataan mahakalvo, jota leikatessa on varottava rikkomasta suolistoa tai mahalaukkua. Tämän jälkeen on mahdollista poistaa pallealihas. Sisäelimet vedetään ulos henkitorven jäljellä olevasta päästä vedettäessä. Lopuksi irrotetaan peräsuoli.

Kun hirven lihan laatu on taattu nopealla verenlaskulla ja suolistamisella, voidaan ruho kuljettaa tarkoituksen mukaiseen paikkaan nylkemistä ja riiputusta varten. Nahan vaurioilta säästytään, kun ruho asetetaan vetopulkkaan. Myöskään ajokoirien ei pidä päästä näykkimään kaatunutta hirveä.

Pistäminen ja suolistaminen on paras oppia kokeneen ja taitavan metsästäjän avustamana. Riistanhoitopiirit antavat aika ajoin tietoa kursseista, joilla voit oppia saaliin käsittelyvaiheita ja lihan oikeaoppisia toimenpiteitä. Riistalihan myynti on säädelty laissa.