Jokamiehenoikeudet

Jokamiehenoikeus on Suomen kulttuurinen perinne, joka on muodostunut aikojen saatossa yleisistä luonnossa liikkumisen periaatteista. Jokamiehenoikeudet käsittävät kaikkea, mikä luonnossa liikuttaessa on kohtuullista olettaa: osa näistä oikeuksista on tulkinnanvaraisia, muistaen kuitenkin, ettei tuoteta harmia tai häiriötä kenellekään, mukaan lukien luontokappaleet, kuten eläimet, kasvit ja vesistöt.

Kun oleskelusi ja liikkumisesi luonnossa kenen mailla tahansa on tilapäistä ja satunnaista, sen katsotaan kuuluvan jokamiehenoikeuksiin. Huomaa, että armeijan harjoitusalueiden pääsy- ja muut lainmukaiset kulkukiellot on säädetty oman turvallisuutesi vuoksi.

Perinne siis kehottaa meitä nauttimaan ja hyötymään maamme luonnosta. Kävelen, hiihtäen, pyöräillen tai satunnaisesti ratsastaen; liiku maastossa ja nauti sen kauneudesta. Saat kerätä luonnon antimia, kuten sieniä ja marjoja, kunhan et riivi niitä raakoina. Voit kerätä puista pudonneita kuivia oksia, neulasia, käpyjä ja pähkinöitä. Saat yöpyä luonnossa, uida, onkia tai pilkkiä, veneillä ja lipoa vettä luonnon lähteistä. Myös ulkomaalaisilla on luonnollisesti oikeus kaikkeen edelliseen Suomessa.

Oikeus ei salli avotulen sytyttämistä tai linnunmunien eikä muurahaisten munien keräilyä. Et saa ottaa mukaasi sammalta etkä jäkälää tai rauhoitettuja kasveja. Luontoon ei pidä viedä eikä jättää mitään, mitä siellä ei ole. Näitä ovat esimerkiksi kiinteät suunnistusrastit ja muut pysyvät jäljet, linnunpöntöt, kasvit, lennokit, sekä roskat ja haaskat.

Jokamiehenoikeuksia ei ole laissa säädetty, mutta ne tukevat kotirauhasta huolehtimista, sillä kotirauha on taattu jokaiselle Suomen perustuslailla. Kotirauhan rikkomisesta voi seurata sakot tai korkeintaan kuuden kuukauden vankilatuomio, vaikka se tapahtuisi jokamiehenoikeuksiin nojaten.