Kalastusluvat

Kalastamisen mielekkyys edellyttää pyyntivesien ja saaliin puhtautta sekä terveyttä. Monet pitävät näitä seikkoja itsestään selvinä, vaikka vastuu vesistöistä ja kalojen tasosta sekä lukumäärästä on meillä kaikilla.

Valtio kerää varoja kalastuksen ja kalavesien hoitoon kalastusluvin – ostamalla kalastuskortin suoritat valtiolle kalastushoitomaksun. Kyseessä on henkilökohtainen maksu, eli toisen korttia et voi lainata edes yhdelle kalamatkalle. Luvan hinta on vain 7 € per viikko tai 24 € koko kalenterivuodelle – ei mikään karhumaisen kallis lupa.

Valtion varoja tai miehistöä ei riitä kaikkiin Suomen tuhansiin järviin. Siksi kalavesien kunnosta pitävät huolta myös paikalliset kalastusoikeuden haltijat, joka voi olla kunta, kalastuskunta, kaupunki tai maanomistaja. Lupien hinta ja säännöt vaihtelevat paikkakunnittain. Maksu peritään kalakantojen ja vesien puhtauden ylläpitoon sekä kalastuksen kehittämiseen.

Jos nyt kuitenkin sattuu niin, että on sinne mökille tullut kiirehdittyä ennen kalakorttien ja lupien hankintaa, ja kalaruokaan on muut tarpeet ja valkoviinit ostettu, niin ei hätää. Voit kalastaa lakia rikkomatta joko ongella tai talvella pilkkien ilman minkäänlaisen luvan hankkimista. Lupamaksuilta vältytään myös, kun kalastamaan lähetetään alle 18-vuotias, joka ei ole velvollinen maksamaan lupaa minkään muotoisesta kalastuksesta. Nuorien mukaan pääsevät myös yli 65-vuotiaat, sillä heidät on niin ikään vapautettu kalastuslupamaksuista. Siispä papat ja mummot lasten kanssa kalaan, jos oleskelette nälkäisellä seurueella kalavesien äärellä! Muille kalastajille löytyy tietoa luvista ja niiden maksumenetelmistä Kalastusluvat.netin sivuilta.