Metsästys vaatii kunnolliset varusteet

Metsään ei koskaan kannata lähteä liian huolettomin mielin. Vaikka varsinaiseen kilpavarusteluun ei haluaisikaan lähteä mukaan, on tärkeää muistaa tietty minimimäärä varusteita, joiden kanssa metsässä on turvallista silloinkin, kun jotakin odottamatonta tapahtuu. Aina kannattaa varautua siihen, että luonnossa olo aika jostakin syystä venyy suunniteltua pidemmäksi.

Metsästys on varusteiden kannalta vaativa harrastus. Tässä artikkelissa ei lainkaan käsitellä aseistusta, joka on metsästyksessä luonnollisesti keskeinen varustetyyppi. Samoin keskustelun ulkopuolelle jäävät metsästyskoirat ja koirien vaatimat varusteet.

Vaatetus

Tärkeintä on luonnollisesti säähän sopiva vaatetus. Hyvät lämpöä eristävät ja vedenpitävät mutta hengittävät ulkovaatteet sekä jalkineet ovat ehdottoman tärkeät, jotta pitkäkin odotteleminen on siedettävää säässä kuin säässä. Kerrospukeutuminen on järkevää, jotta vaatteiden vähentäminen ja lisääminen ilman lämpötilan mukaan on mahdollista.
Metsästysaikana jokaisen metsään menijän täytyy muistaa, että vaatetuksessa tulee olla riittävän paljon huomioväriä, joksi nykyisellään on sovittu kirkas oranssi. Esimerkiksi oranssi päähine on tehokas tapa suojautua ammutuksi tulemiselta.

Puhelin

Puhelin on syytä pitää toimintakuntoisena mahdollisten hätätilanteiden varalta. Paras tapa varmistaa puhelimen toimintakuntoisuus on ottaa mukaan riittävän suuri vara-akku. Tällaiset Powerbankit painatuksella olisivatkin oiva myyntituote metsästysseuralle. Puhelimelle on hyvä varata kovaa käyttöä kestävä suojakotelo ja vara-akulle vesitiivis pussi. Älä unohda latausjohtoa!

Kompassi ja kartta

Kompassi ja maastokartta kuuluvat metsästäjän perusvarusteisiin, vaikka nykypuhelimissa onkin GPS-toiminto. Kartta on hyvä pakata läpinäkyvään, vedenpitävään pussiin ja siihen samaan pussiin voi hyvin sujauttaa myös tulitikut.

Ensiapuvälineet

Vaikka kuinka pyrkisimme olemaan varovaisia, metsässä sattuu aina silloin tällöin onnettomuuksia. Tavallisimpia niistä ovat erilaiset venähdykset ja nyrjähdykset. Samoin erilaisia haavoja ja rakkoja tulee usein. Ensiapupakkauksessa tulee siis olla tukeva side raajojen sitomiseen, haavanpuhdistusainetta, laastareita, sideharsoa, vaseliinia hankaumien varalle sekä kipulääkettä. Myös kyypakkaus voi olla perusteltua ottaa mukaan.

Reppu

Metsästäjä pakkaa kaiken mukanaan olevan kunnolliseen reppuun, jossa on riittävät leveät olkaimet sekä lantio- ja rintaremmit kantamisen vakauttamiseksi ja keventämiseksi. Repussa kulkevat kaiken edellä mainitun lisäksi myös hyvät eväät ja vesipullo.