Mitä mukaan pilkkireissulle?

Talvisiin tapahtumiin sopii hyvin pilkkimatka. Kun olet hyvin varustautunut, matkasta pääsee venähtämään vaivatta kokopäiväinen retki.

Pilkkiminen tapahtuu vahvan jään läpi, joten ehdoton edellytys matkatavaroissa on terävä kaira, jotta saisit tehtyä avannon; muuten mukava päivä pilkillä muuttuu todennäköisesti tupakan mittaiseksi ärräpäiden huutelureissuksi. Edellisen talven jäljiltä jäänyt tylsä kaira on paras käyttää teroituspalvelussa ennen pilkille lähtöä. Joihinkin kairoihin on saatavana myös varateriä.

Pilkkivapa ja pilkkikela on suunniteltu juuri tätä jäistä kalastusmuotoa varten. Pilkkivapa on lyhytvartinen onki, jota ennen vastasi lyhyt puunoksa kahdella sivuoksan tyngällä, joiden väliin siima kierrettiin. Jo pikainen vilkaus netin kalastustarvikkeita myyviin sivustoihin kertoo jotain kehityksen kulkusuunnasta sitten näistä oksaisista ajoista.

Kalan syötiksi valitaan sopiva mato, kuva tai ketjukoukku, joka on kauniin kiiltävä ja värikäs kalojen huomion herättämiseksi jään alla. Toki tarvitaan myös siimaa, jottei kaunista viehettä tarvitsisi vain ihmetellä järven pohjassa.

Tässä kaikki yksikertaisuudessaan, mutta pilkkirepuista on suunniteltu kestäviä ja tilavia – niissä on usein yhdistettynä istuin, eli reppujakkara. Reppuun sopii mukaan myös muita hienouksia nykypäivän pilkkijälle. Termospullollinen kuumaa juotavaa sekä eväät ovat myös paikallaan.

Omaan varustukseen hyytävän tuulen tai pakkasen varalta on panostettava monin vaatekerroin. Varpaat ja sormet tuntevat kylmän nopeasti, jollet pue yllesi keveimpiä ja lämpimimpiä mahdollisia sukkia, jalkineita, käsineitä, unohtamatta tietenkään lämpökerrastoa. Pilkkijälle on useita moderneja vaatetusideoita kaupoissa – pidä silmällä tarjouksia ja niin on hyvä olo kukkarossa kuin jäälläkin.

Pilkkijän kannattaa asettaa styroksinen istuinsuoja istuimen päälle, joka pitää takamuksesi lämpimänä kalan nappaamista odotellessasi. Aurinkoista päivää varten on muistettava tasokkaat aurinkolasit sekä kasvo- ja huulivoiteet estämään haavojen syntymistä sekä auringon polttoa.