Näin ammut paremmin

Pikaiset tulokset ampumataitoosi takaat liittymällä ampumaseuraan tai kerhoon. Ehkäpä valitset kiinnostavan ampumaurheilun, johon paikkakunnallasi on toimintaa. Seuran valmentajalta saat henkilökohtaista neuvoa ja etenkin turvallisuustietoutta aseiden käsittelyyn.

Olipa kyse sitten mistä tahansa suorituksesta, säännöllinen tekninen harjoittelu on ehdotonta tulosten saamiseksi ja niiden ylläpitämiseksi, näin siis on ammunnassakin. On olemassa lukuisia harjoituksia, jotka kehittävät tarkkuusammuntaa.

Tarkkuus ja nopeus perustuvat ampujan kuntoon. Hyvä fyysinen kunto auttaa tasaamaan sydämenlyöntiä, tasapainoa, nopeutta ja hapenottokykyä. Jos kärsit nestevajauksesta tai unen puutteesta, keskittymiskykysi heikkenee. Päihdeaineiden nauttiminen ei sovi ampujalle, ja jopa kahvi voi aiheuttaa vapinaa käsissä.

Ampumistulokseen vaikutetaan keskittymällä aseenpitokykyyn, tähtäykseen ja liipaisutekniikkaan. Kivääriammunnassa aseen perän tulee olla tiukasti olkapää lihasta vasten –ei luuta vasten – jotta aseen taso pysyisi vakaana. Asetta ei pidä jännittää taaksepäin – olkapää on vain tukena aseen korkeudelle.

Suorista liipaisukäden ranne, jotta käsi ja kyynärvarsi ovat suorassa linjassa. Ota tukeva ote aseesta käyttäen tähtäävän käden kämmenosaa asetta vasten. Ammuttaessa ase pysyy tasossa ainoastaan tähtäyskäden varassa liipaisukäden suorittaessa ammunnan.
Paina liipaisinta suoraan taaksepäin: keskity saamaan liipaisusormen nivel 90 asteen kulmaan aseen lauetessa. Tarkenna hengityksesi ennen ammuntaa ja laukaise ase, kun olet hengittänyt keuhkosi puolittain tyhjiksi.

Tähdätessä on luonnollisesti hyvä tietää, oletko oikea vai vasensilmäinen – eli kumpi silmä määrää paremman tarkkuuden. Tämän saat selville peittämällä etäisyydessä olevan objektin peukalollasi ja sulkemalla silmäsi vuorotellen: peukalo siirtyy objektin edestä huonommalla silmällä katsoessasi.