Pyöräilylomat Suomessa

Suomen pyöräilykausi on verrattain lyhyt verrattuna esimerkiksi muuhun Eurooppaan, mutta maassamme on silti paljon kaunista luontoa ja ainutlaatuisia piirteitä, joita ei muualta löydy. Pyöräilylomat ovat olleet suosittuja jo vuosia ja pyöräilyreitteihin on alettu panostaa enenevässä määrin. Pyöräily harrastuksena ja sopii monelle, sillä reittejä on eri pituisia, joista jokainen voi valita omalle kunnolle sopivan.

Minne kannattaa suunnata pyöräilylomalle?

Suomessa on todella paljon pyöräilyreittejä, mutta ehkä se kaikkein legendaarisin on Turun saariston rengastie, joka tarjoaa pyöräilijälle huimasti nähtävää ja vaihtelua lauttojen ja lossien avulla saarelta toiselle siirtyessä. Rengastiestä on valittavissa muutamia vaihtoehtoja reitin pituudessa ja kiertosuunnassa. Myös Ahvenanmaalla on paljon nähtävää pyörällä, ja matkan sinne saa melko kätevästi yhdistettyä rengastien reissuun.

Muita hyviä vaihtoehtoja pyöräilylomalle ovat esimerkiksi Itä-Suomessa sijaitseva Punkaharju, jonka luonnon kauniit harjumaisemat tarjoavat pyöräilijälle vaihtelevia maastoja ja upeita näkymiä. Pohjoisempiin kohteisiin haluavat voivat esimerkiksi osallistua valmiiksi suunnitellulle Oulujärvi pyörämatkalle Oulusta Kuhmoon, jossa nähtävää on paljon, kuten mm. maailman pohjoisin ja Suomen ainoa Unesco Global Geopark, jossa voit nähdä jääkauden vaikutukset alueella.

Minkälainen pyöräloma minulle voisi sopia?

Pyöräloma ei suinkaan ole tarkoitettu vain rautaisen kunnon omaaville pyörälijöille, vaan jokainen voi suunnitella omiin tarpeisiinsa ja käytettävissä olevaan aikaan sopivan loman. Pyöräilyreittejä löytyy melkein jokaisesta kylästä ja kaupungista Suomessa, joten mahdollisuuksia on lähes rajattomasti. Pyöräilijöille on olemassa valmiita pyörämatkoja, tai vain vinkkejä hyviin reitteihin, mikäli haluaa itse suunnitella lomansa sisällön.

Lomavaihtoehtoina voi olla majoituksen varaaminen yhdestä paikasta ja sen ympäristössä pyöräily, tai tietyn matkan etenevä reitti, jossa yöpymispaikkoja on useampia. Hyviä palveluita ja kauniita järvimaisemia siltoineen ja saarineen löytyy esimerkiksi Puumalan reitiltä, jolle kertyy matkaa noin 60 km. Reitillä on myös pyörälautta, joka on melko suosittu, joten paikka lautalle kannattaa varata ennakkoon.

Minkälainen pyörä soveltuu parhaiten pitkille matkoille?

Mikäli sinulla ei ole paljoa kokemusta pitkän matkan pyöräilystä, kannattaa pyörää hankkiessa kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä kunnollinen pyörä on investointi, josta on iloa vuosiksi eteenpäin. Pitkän matkan pyörissä on erityisesti kiinnitetty huomiota kevyeen ajettavuuteen, ja osien kestävyyteen, sillä ajajan mukana kulkevat myös usein painavat matkatavarat, joiden paino pyörän tulee kestää.