Suomalaisen kalastuksen historiaa ja perinteitä

Suomi on tunnetusti tuhansien järvien maa, joten ei ole mikään ihme, että maassamme on ollut kalastajia yhtä kauan kuin asutustakin – mitä luultavimmin siis yli 10 000 vuoden ajan. Kalastus ja kalaruuat ovatkin luonnollisesti olennainen osa suomalaista elämäntapaa sekä kulttuuria ja perinteistä keittiötä.

Lukemattomista järvistämme on kiittäminen jääkautta, jonka loppuessa massiivisten jääkerrosten runnomat maasyvänteet täyttyivät sulamisesta ja sateista syntyneellä vedellä. Anteliaat kalavedet ovatkin merkittävä tekijä siinä, että Suomeen on alun alkaen asetuttu menestyksekkäästi asumaan haastavina jääkauden jälkeisinä aikoina. Veden antimet ovat olleet kullanarvoista ravintoa muinaisille Suomen alueen asukkaille eikä kalaruokien merkitys ole hälvennyt myöhemminkään. Erilaisia kalastusmuotoja eri tyyppisille saaliille alkoi kehittyä nopeasti alueen asuttamisen jälkeen.

Kalastus on perinteisesti ollut suomalaisille tärkeää puuhaa paitsi ravinnon hankkimisen kannalta, myös rakkaana harrastuksena. Osapuilleen kaksi miljoonaa suomalaista käy kalassa vähintään vuosittain ja kyseessä onkin yksi maamme suosituimmista harrasteista. Sunnuntaikalastelijoiden lisäksi Suomessa asustaa satoja tuhansia kalahulluja, joille kalastus on enemmän tai vähemmän elämäntapa.

Monet tänä päivänä ahkerassa käytössä olevista kalastusmuodoista ovat lähtöisin kaukaa historiasta. Esimerkiksi verkkokalastus on ollut Suomessa asuneille metsästäjä-kalastajille tuttua puuhaa jo jääkauden jälkimainingeissa ja uistelunkin uskotaan kehittyneen rannoillamme jo kivikauden aikana. Pohjoisilla leveysasteilla kalastamiseen on ollut olennaisen tärkeää kehittää toimivat konstit myös kylmimpään aikaan ja pilkkiminen onkin niin ikään ikivanha kalastusmuoto – välineissä tosin on tapahtunut melkoista kehitystä vuosituhansien kuluessa.

Maailman vesistöisimpänä maana Suomi tarjoaa kalastajille huiman monipuoliset mahdollisuudet ja mikä parasta, jokamiehenoikeuksien ansiosta onkiminen ja pilkkiminen on sallittu melkeinpä kaikkialla maamme upeassa luonnossa. Komeissa maisemissa kelpaa narrata vedeneläviä, mutta ensin on syytä tarkistaa kalastusrajoitukset ja hoitaa tarvittaessa kalastusluvat kuntoon. Tämäkin hoituu helposti ja kohtuulliseen hintaan esimerkiksi internetin välityksellä. Suomen rauhalliset rannat ja kalaisat vedet houkuttelevatkin harrastajia vierailulle monesta maailman kolkasta. Yleisimpiä saalislajeja ovat koko maan vesistöistä runsaslukuisina löytyvät hauki ja ahven sekä etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa viihtyvä kuha. Pohjois-Suomessa saaliiksi on erityisen helppo saada lohta sekä harjusta.

Olipa intohimon kohde sitten uistelu, heittokalastus, pilkkiminen tai perhokalastus, Suomesta löytyy kalastajalle roppakaupalla ihanteellisia vesistöjä tutustuttavaksi. Kotimaa on kalastajalle totisesti antoisa matkailukohde!