Suosituimmat ampumaurheilulajit

Ampumaurheilukilpailut jaetaan aseiden ja ammuttavan matkan pituuden mukaan. Lajeja on tusinoittain ja useat niistä yltävät olympiatasolle asti. Aseet jaetaan kivääreihin, pistooleihin ja haulikoihin.

Todennäköisesti suosituin ampuma-ase on ilmakivääri. Ampumismatkaa ilmakiväärillä on 10 metriä ja sillä kilpailevat kaikki luokat, mukaan lukien miehet, naiset sekä nuoret. 50 m matkan pienoiskivääri on miesten laji, naisten lajeissa sitä vastaa urheilukivääri.

300 metrin kiväärillä ampuvat sekä miehet että naiset MM- ja EM-kilpailuissa.

Pistoolit ovat myös suosittuja kilpailuissa ja niillä ammutaan 10-renkaiseen pistoolitauluun. Olympiapistooli sekä urheilupistooli ovat puoliautomaattisia aseita, joiden ampumamatka on 25 metriä.

Haulikot ovat sopivia riista-ammuntaan tarkoitettuja aseita. Kilpailuissa niillä tähdätään liikkuviin maaleihin, jotka ovat usein kiekkoja. Kiekot lennätetään ilmaan erilaisin laittein joko automaattisesti, koneellisesti tai heittäen. Liikkuvana maalina saattaa olla myös putoava taulu.

Silhuettiammunnassa tähdätään metallisiin eläinkuvioihin. Kun luoti osuu maaliin, kuva kaatuu. Yleisön on helppo seurata kilpailijoiden ammuntaa.

Talviurheiluun kuuluu tietenkin ampumahiihto, joka on erittäin vaativa ja monipuolinen laji. Kilpailijalta vaaditaan kestävyyttä, nopeutta sekä tarkkuutta.

Ampumaurheilunkilpailuja järjestetään monella paikkakunnalla eri aselajeille. Mukana on aina niin miesten kuin naistenkin kilpailuja. Kilpakalentereissa on kilpailut suunniteltu usein koko vuodeksi eteenpäin. Ampumiskilpailuja järjestetään siis moniin eri tyylilajeihin perustuen. On vaikeaa kuitenkaan sanoa, mikä olisi suosituin kilpailu katsojien tai ampumaharrastajien keskuudessa. Harrastajat aloittavat usein ilmakiväärillä ja jonkun ajan päästä etenevät muihin aselajeihin tai ampumistyyleihin.