Valitse kalapaikka toivomasi saaliin mukaan

Suomessa on paljon loistavia kalavesiä, ja kuka tahansa saa jokamiehenoikeuden mukaan onkia sekä pilkkiä maksutta ja vieläpä ilman erillisiä lupia. Virveliäkin pääsee heittämään pelkän kalastonhoitomaksun hinnalla ilman sen kummempia lupia. Ennen kalareissulle lähtemistä on kuitenkin hyvä tarkistaa, ettei suunnitellulla paikalla ole voimassa olevia kalastusrajoituksia.

Kun muotoseikat ovat kunnossa, voi kalastamaan lähteä kevein mielin. Jos haaveissa on jonkin tietyn kalalajin onnistunut narraaminen, kannattaa kalapaikka valita sen mukaan. Useampaa paikkaa kiertäessä polkupyörä on oiva väline kohteesta toiseen liikkumiseen – polkiessa saat liikuntaa, säästät aikaa ja nautit samalla Suomen luonnosta. Sähköpyörän selässä perille pääsee vieläkin joutuisammin. Jos omaa kaksipyöräistä ei ole, voi sähköpyöriä, perinteisiä polkupyöriä ja pyöräilyyn liittyviä varusteita myyvä Cykelkraft auttaa.

Tässä parhaat vinkit kalapaikan valitsemiseen lajin mukaan:

Ahven

Jokaiselle tuttu ahven on Suomen yleisin kalalaji, josta voi kokkailla monenlaista herkkua. Ahvenen kalastaminen onnistuu koko avovesiajan aina kevään kutuajasta syksyyn saakka. Virtaavat salmet, kaislikot, laiturinaluset ja karikot ovat parhaita paikkoja ahvenen narraamiseen.

Hauki

Myös haukea saa kalastettua koko avovesiajan. Suuria haukia kannattaa vaania syysaikaan matalilla vesillä. Matalikkojen ohella hauet uiskentelevat mielellään kaislikoissa ja salmissa.

Kuha

Erityisesti kalasyötin ja madon perässä oleva kuha voi niin ikään tarttua syöttiin koko avovesiajan. Kuhat viihtyvät etenkin matalissa lahdissa, mutta kerääntyvät syksyisin syvänteisiin. Ahvenen tapaan myös kuhaa kannattaa yrittää pyydystää virtaavien salmien, kaislikkojen ja karikkojen tienoilta.

Särki

Särki on Suomen kolmanneksi yleisin kalalaji, jota on helppo saada napattua melkein mistä tahansa – tämä punasilmä ei nimittäin ole turhan nirso elinpaikkansa suhteen. Erityisen hyvin särjet kuitenkin viihtyvät laiturien alla, vesikasvustojen lomassa ja kaislikoissa.

Lahna

Suurimpiin särkikaloihin lukeutuvaa lahnaa esiintyy runsaasti Etelä- ja Keski-Suomen vesissä. Parhaiten lahnat viihtyvät ranta-alueiden matalikoissa vesikasvillisuuden seassa.

Taimen

Taimenta voi hyvin kalastaa läpi koko avovesiajan, mutta merialueella kalastavan kannattaa ajoittaa pyyntipuuhat kevääseen tai myöhäiseen syksyyn. Lohta muistuttava taimen uiskentelee mielellään koskissa, virtapaikoilla, kivisillä merten rannoilla sekä suurilla selkävesillä