Vetouistelu

Vetouisteluun tarvitaan laaja ja verrattain syvä avovesialue. Kysymyksessä on moottoriveneen perässä vedettävä viehe, eli vapa ja siima. Vieheitä voi olla yhtä aikaa vedessä yksi tai useampia. Jos kalastat yhden vavan turvin, voit pitää sitä käsissäsi ja näin tunnet, kun kala (tai levä) tärppää.

Useamman vieheen käyttöön tarvitaan vapateline ja plaanari, joka estää siimoja sotkeutumasta toisiinsa. Vieheiden kelaamiseen voi hankkia moottoroidun laitteen, jotta kalastus olisi yhä mielekästä useamman kuin viiden vieheen käytössä. Jos uistimen syvyyttä on laskettava useampia metrejä, tarvitaan mukaan syvätakila. Sillä saadaan uistelusyvyyttä useita kymmeniä metrejä.

Joidenkin kalojen vetouisteluun käyvän veneen vauhti ei tarvitse olla nopea, joten esimerkiksi kuhan vetouistelun voi aloittaa soutuveneelläkin. Vetouisteluun kannattaa lähteä kaverin kanssa, ellet ole ehtinyt täysin motorisoimaan koko kalastusprosessia.

Uistelusyvyys vaihtelee pyydetyn kalan ja vuodenaikojen mukaan. Joidenkin kalojen tiedetään uivan syvissä vesissä, mutta toiset saattavat olla parhaana syöttökautena melko matalalla. Kokemus ja tieto vesistöistä sekä kalojen tavoista auttaa kalastajia arvaamaan parhaan ajan, paikan ja syvyyden. Jokaisella kalastajalla on omat päätelmänsä asioista, joten kala-aiheista kannattaa keskustella useiden kokeneiden kalastajien kanssa oppiaksesi yleisesti hyväksytyt (ja täten toimivimmat) vinkit.

Vetouistelun parissa järjestetään lukuisia kilpailuja. Kisaan sopivaan järveen, kuten Puruveteen, istutetaan noin 10 000 järvilohen ja –taimenen poikasta, jotta kilpailua varten saataisiin pysyvä kalakanta. Kilpailuja on aina Suomenmestaruustasolle asti ja ne ovat osallistujamääriltään erittäin suosittuja tapahtumia.